Bio en recensies

OVER KATIE KRUEL

Over de muziek van Katie Kruel:
“…genre-shattering (…) with ruthless, doomy and sludgy sounds..” (DJ Aiir Geezer, AiiRadio, New York)

Over de muziek van Katie Kruel:
“…een eigengereide patchwork van noise, sludge, doom, gothic Americana, post-rock, stoner rock….De groep is in basis bezig om een indringende en urgente boodschap over te brengen, die wars is van genres en zich dwars door dat alles heen boort.(Jan Willem Broek, subjectivisten.nl)

Over ‘The Rise and Fall of Cannibal Planet’:
“De muziek wordt rustig opgebouwd, als duimschroeven die langzaam aangedraaid worden, om daarna alle registers open te zetten met zeer indrukwekkende erupties. Muziek die je besluipt als een efficiënt roofdier in de nacht en plotseling bespringt, om vervolgens niet meer los te laten. Het is spannend, meeslepend, grimmig en gewoonweg overdonderend. (…) Dat levert een weergaloos geheel op waar kippenvel, schoonheid, smerigheid, hardheid, woede en liefde één krachtige vuist vormen, die soms zachtjes en ongedurig op tafel tikt maar vaak voor een onnavolgbare, doeltreffende uppercut zorgt. Wat een magistraal album!” (Jan Willem Broek, subjectivisten.nl)

Over ‘The Rise and Fall of Cannibal Planet’:
“…vormt nu al een van de meest bijzondere en gedreven platen van 2019. Zowel muzikaal als tekstueel valt het album op in eigenzinnigheid en diepgang (waarbij de dieptes soms extreem donker kunnen zijn).” (interview  Rob Veltman)

Over Katie Kruel live:
“Katie Kruel [live] is geen band van de minste weerstand, maar schuurt en beukt alsof het niets is. Als een wervelstorm raast muziek over het podium en laat de bezoeker vertwijfeld achter; wat gebeurt hier? Kortom geen band die je snel vergeet en zeker geen band voor de tere zieltjes onder ons. Een geweldige act voor mensen die zich graag verliezen in hypnotiserende rock van het luide soort” (Tom van de Vat, Popunie}

Over Katie Kruel live:
“Langzaam komt altijd harder aan, is het credo van de Rotterdamse rockband Katie Kruel. Dit wilde kwartet bedrijft op het podium nog oerrituelen in tradities van Black Sabbath en Melvins: logge en snoeiharde gitaarriffs en een traag en zwaar beukende ritmesectie. Frontvrouw Nathalie Houtermans is daarbij de hogepriesteres die het ene moment ongenaakbaar en in controle oogt, om vervolgens grommend en krijsend ten onder te gaan in de muzikale escalaties die zij afroept bij haar band en vice versa.” (Mark Ritsema, programmeur Route du Nord Festival)

Over Katie Kruel live:
“…de inktzwarte rock van de band en de podiumpersoonlijkheid vol dramatiek van zangeres Nathalie Houtermans die gromt en schreeuwt…” (Muzine, live recensie)

Over E.P. Curse:
“…En steeds weer blijkt hoezeer de grit van het gitaargeluid van Hans Dirksen-Smits en de krachtige stem van Nathalie Houtermans, die uitwaaieren kan van zacht hees tot donkere krijs, elkaar versterken en een fantastische combinatie vormen…”
(Rob Veltman, recensie E.P. Curse)

Over eerste album Katie Kruel:
“…Katie Kruel is een bijzondere band…De Rotterdammers tappen uit een grauw, swampy en donkerbruin vaatje (…) Zangeres Houtermans zingt met een natuurlijke heesheid die precies bij de band past, als een SM-meesteres die je streng toezingt…” (Cok Jouvenaar, recensie eerste album)

Paradiso Amsterdam (img. Sas Schilten)

BESCHRIJVING

Katie Kruel*-  beïnvloed door sludge, stoner, doom, noise en zelfs Gothic Americana creëert ze haar eigen unieke, hedendaagse sound. Ze trekt je mee door de gootsteen van je hoofd, door je diepste huiveringen en verborgen fantasieën en haalt ze meesterlijk binnen gehoorsafstand.

Katie Kruels geluid wordt vooral gekenmerkt door trage, slepende bas-drum constructies, die worden bereden door beladen zang en streng sturende gitaarpartijen. De zware bass sound en het vaak trage tempo van de songs verraden sterke invloeden van sludge á la Melvins, stoner en zelfs doom.

De teksten van de band Katie Kruel worden bevolkt door personages met een sterke innerlijke beleving, die, wanneer zij worden geconfronteerd met de dagelijkse realiteit, verward, ontredderd, gewelddadig, maar regelmatig ook euforisch kunnen raken. Deze thema’s, in combinatie met de warme laid-back stijl van zingen, verraden Gothic Americana invloeden, maar vergis je niet!

Vergeet de broeierige sfeer van het Amerikaanse Zuiden: Katie Kruel is stevig genesteld in de drukkende hitte van de donkerste, stedelijke krochten van Noord-Europa!

*Katie Cruel is een traditional, onder andere hartverscheurend vertolkt door Karen Dalton.

BIOGRAFIE

v.l.n.r.: Martin, Jacob, Hans, Nathalie

Katie Kruel werd opgericht door Nathalie Houtermans en gitarist Hans Dirksen-Smits, die onder andere al eerder samenwerkten in de occulte noise band The Bride (Stripped Bare). Aangevuld met de ritmesectie van underground band Spasmodique, debuteerden zij met een eerste album in 2013. In dat jaar verscheen daarnaast hun nummer ‘Rat of Noises’ op de dubbel LP ‘Punk’s not Deaf’
Na het vervangen van de ritmesectie (vanwege heroprichting Spasmodique) werd in 2016 de EP ‘Curse’ uitgebracht. Met de laatste aanwinsten, Martin Kooij (ex-Asrai, Vanity 4) op bas en multi-instrumentalist Jacob van der Linden op drums, is een nieuw tijdperk aangebroken voor Katie Kruel, met een nog steviger en indringender geluid, zowel live als op het nieuwe album, The Rise and Fall of Cannibal Planet. Deze is voor het eerst uitgebracht via Seja Records.

Voor meer info over Katie Kruel en het nieuwste album, lees ook een uitgebreid interview hier

INFO

info@katiekruel.net

facebook: http://facebook.com/katie.kruel

twitter: https://twitter.com/KatieKruel

instagram: http://instagram.com/katie_kruel

Luisteren:

stream: spotify and other streaming platforms

albums: http://katiekruel.bandcamp.com

youtube: http://youtube.com/1katiekruel

soundcloud: https://soundcloud.com/katie-kruel

@ De Vinger, The Hague (img. Theo Huijgens)

DISCOGRAFIE

(overzicht, meer info en luisteren hier)

>Album, title: Doomed & Stoned in the NL II (v/a), song: Lover (2020)
>Single, title: Cannibal Planet (2019)
>Single, title: Asphyxiation (2019)
>Album, title: The Rise and Fall of Cannibal Planet (2019)
>Single, title: Lover (2018)
>EP, title: Curse (2016)
>Album, title: Katie Kruel (2013)
>Album, title: Punk’s not Deaf (v/a), song: Rat of Noises (2013)

KRUEL2

Katie Kruel treedt ook semi-akoestisch op as Kruel2, meer info hier

SILVIA B.

Headers op deze website (tenzij het duidelijk bandfoto’s zijn), zijn afbeeldingen van kunstwerken van Silvia B. die we mochten gebruiken voor ons album ‘The Rise and Fall of Cannibal Planet’. Zij heeft het copyright© hierop. Bezoek haar website hier voor meer info en het bekijken van haar prachtige beelden.


HiRes foto’s via artistcardwebsite hier